Sint-Michaël

29 september is de feestdag van Michaël. Michaël is een van de aartsengelen en de overwinnaar van de draak. Het Michaëls feest is het zinnebeeld dat de mens met zijn bewustzijn wakker moet zijn om het kwaad in de wereld te doorzien en te bevechten. De legende Joris en de draak verteld over de ridder Joris die zonder angst erop uit trok om tegen de draak te vechten. Hij overwon het monster met zijn lans en bevrijdde daardoor de koningsdochter, die aan de draak geofferd zou worden. Met deze daad verricht Joris op aarde, wat Michaël in de hemel verrichtte. Joris geeft ons het beeld van de moed die nodig is om gemeenheid, lafheid, egoïsme en onwaarheid te overwinnen.

De oudere kinderen van Vrije School Mareland vieren het Michaëls feest op het strand waarbij ze o.a. draken van zand maken, vliegeren en het ridderspel naspelen.

Voor de peuters en kleuters is dit verhaal (beeld)  nog te groot. Wij vieren het Michaëls feest als oogstfeest.  Om de kinderen zo te laten beleven wat de natuur in de nazomer en de vroege herfst aan oogst te bieden heeft. We verzamelen kastanjes, beukennootjes, hazelnoten, eikels en ‘esdoorn vleugeltjes’. Daarnaast maken we appelmoes, begeleid door het zingen van allerlei oogstliedjes, waar we heerlijk van smikkelen. We ervaren de wind die zich steeds vaker laat zien, door met de linten stokjes en ‘zwierezwaaiers’ te spelen en deze te laten dansen in de wind. Michaël is het eerste feest van de drie feesten, met Sint Maarten en Sint Nicolaas, die ertoe bijdragen kinderen op het kerstfeest voor te bereiden.