Pasen

Pasen is een feest, dat elk jaar op een wisselende datum valt. Het wordt gevierd op de zondag, volgend op de eerste volle maan na de eerste lentedag, op 21 maart. Pasen valt op zijn vroegst op 22 maart en op zijn laatst op 25 april.

Pasen is voor Christenen het belangrijkste feest van het jaar. Ze vieren dan de kruisdood en de verrijzenis (opstanding) van Jezus. Voor christenen betekent Pasen: de dood heeft niet het laatste woord en ook na de dood is er ‘leven’ en uitzicht. Dit is pas voor oudere kinderen te begrijpen.

Pasen is van oorsprong geen christelijk feest. De joden vierden al lang daarvoor hun Pesach-feest; het feest ter herdenking van hun uittocht uit Egypte, dat symbool stond voor bevrijding en perspectief naar de toekomst. De traditie van het paasfeest gaat echter nog veel verder terug en is van oorsprong een lentefeest. Dat is ook te zien aan de wijze waarop de datum waarop Pasen wordt gevierd, wordt bepaald. Mensen vierden van oudsher dit keerpunt in de natuur; was de winter een periode van rust in de aarde, van ingehouden kracht, van voorbereiding op het volgende, het voorjaar is een tijd van leven, van verborgen, ingehouden krachten die tot uiting komen. Met Pasen vieren we dan ook het nieuwe leven dat zich laat zien in alle kleur en fleur, in de vruchtbaarheid van het land en de overwinning van het licht.

Met jongere kinderen in de peuterleeftijd vieren we Pasen, door hen te laten beleven hoe in de natuur alles opnieuw tot leven komt. In toenemende mate opent de natuur zich naar de krachten van het licht. Het jonge kind beleeft veel plezier in het zoeken en vinden van ontkiemende planten en bloemen in de natuur. Daarom zijn we extra blij met onze mooie speeltuin waarin ze nieuwe dingen kunnen ontdekken: allerlei verschillende bloemen in allerlei kleuren maar ook slakjes, pissebedden, lieveheersbeestjes en zelfs vogels.

Naast het beleven van de natuur spelen de eieren en de paashaas die ze komt brengen een grote rol. Ze gelden als symbolen voor Pasen en kunnen als beelden dienen voor de geestelijke achtergrond. Het ei staat symbool als het ontkiemende leven. Het schilderen van eieren is in wezen een magische handeling. Door een voorwerp te decoreren geloofden onze voorouders dat de kracht die erin stak geactiveerd werd. De haas staat symbool als een vreedzaam wezen, dat oog heeft voor de nood van een ander en zonder zelfzucht alles doet om de ander te redden. De haas is de meest broederlijke onder de dieren. Hij springt in voor een ander als die door een vos of hond achterna gezeten wordt. Hierin wordt een relatie gelegd tussen de idealen van het Christendom en die van de haas. Hoewel de haas binnen het christendom pas redelijk kort als symbool wordt gebruikt, werd de haas al duizenden jaren vereerd door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

In de groep helpen wij altijd de ‘paashaas’ door eieren te verven. Hij weet ze op de een of andere manier altijd te pakken te krijgen en verstopt ze dan in ons speeltuintje. Zo mooi om te zien hoe verwonderd en trots de kinderen zijn als ze er een hebben gevonden!

Zie deze link met een voorbeeld van het verven van eieren met natuurlijke materialen en door vormen toe te voegen met behulp van een (oude) panty met bijvoorbeeld bladeren, bloemen e.d.: